16 iunie 2024

spot_img

ISC confirmă – autorizația de construire pentru Certej este ILEGALĂ și cere prefectului ANULAREA autorizației în contencios

Eforturile societății civile demască o dată în plus ilegalitățile comise de companiile miniere pentru demararea exploatărilor aurifere pe bază de cianuri în România. În urma semnalării neregulilor autorizației de construire aferente organizării de șantier pentru platforma industrială de la Certej de către rețeaua Mining Watch România și ca urmare a presiunii exercitate de cetățeni pentru clarificarea situației și amendarea vinovaților, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat emiterea autorizației cu încălcarea prevederilor legale.

scan-raspuns-isc-ian-certej-autorizatie ilegala

În clarificarea situației, reprezentanții rețelei Mining Watch România s-au confruntat cu totala opacitate a Primăriei Certeju de Sus, emitentul autorizației, care a refuzat în repetate rânduri să facă public dosarul de autorizare și actul în sine. Accesul la informație a fost refuzat în egală măsură presei, deși autorizația de construire constituie comunicare de interes public. Mai mult, declarațiile în presă ale primarului Petru Cîmpian au fost de natură să inducă publicul în eroare, acesta declarând succesiv că autorizația s-a emis în deplină legalitate. În consecință, Mining Watch România a înaintat Tribunalului Cluj o acțiune pentru obligarea Primăriei la publicarea autorizației.

Într-o primă etapă nici Inspectoratul de Stat în Construcții nu s-a arătat interesat să investigheze legalitatea autorizației. Mai mult, pe 17 noiembrie, Inspectoratul de Stat în Construcții a oferit un răspuns către Mining Watch România prin care se transmitea că sesizarea a fost “redirecționată, spre competentă soluționare, Primăriei comunei Certeju de Sus”. Altfel spus, soluționarea depindea exclusiv chiar de emitent. Mobilizarea a continuat să crească, zeci de cetățeni contactând ISC pentru lămuriri. Totodată peste 11.000 de cetățeni au semnat petiția prin care îi cereau președintelui nou ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. În acest context, pe 27 noiembrie Mining Watch România a înaintat o a doua sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru sancționarea Primăriei Certeju de Sus și oprirea lucrărilor de organizare de șantier la platforma industrială a minei.

Au fost necesare 90 de zile și nenumărate interpelări publice pentru ca autoritățile statului să își ducă la îndeplinirie obligațiile legale de verificare a autorizației de construire pentru lucrările de la Certej. În continuare, Instituția Prefectului Hunedoara a fost sesizată în vederea anulării autorizației de către instanțele de contencios. Lupta continuă și întrebarea care se pune acum este cât timp vor mai juca companiile miniere rolul investitorului favorizat cu orice preț de stat și până unde sunt dispuse autoritățile să meargă pentru mulțumirea corporațiilor extractive. Nu este aceasta, în sine, o formă de subvenționare a mineritului din bani publici?

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole