3 decembrie 2023

spot_img

Mină istorică distrusă în Georgia

Sakdrisi-Kachaghiani, situată în sud-estul Georgia, este cea mai veche mină de aur cunoscută în lume, datând din mileniul patru î.Hr. Pe 12 decembrie 2014, Guvernul Georgiei, fără nicio consultare publică prealabilă, a revocat statutul de monument istoric al sit-ului. Această decizie a fost luată în aceeași zi în care a fost emisă autorizația pentru demararea exploatării aurifere de suprafață a companiei miniere rusești RMG Gold. A doua zi, compania a explodat galeriile și a început excavările industriale.

În ciuda pagubelor importante, o parte semnificativă a acestui sit unic poate fi încă salvată. Europa Nostra, organizația care militează și pentru salvarea patrimonului cultural de la Roșia Montană, s-a alăturat acțiunilor de protest desfășurate de societatea civilă din Georgia și solicită membrilor și susținătorilor săi să semneze această petiție.

„Europa Nostra a fost informată cu privire la acest prejudiciu grav adus sit-ului Sakdrisi-Kachaghiani. Îndemnăm toate părțile implicate să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica distrugerea acestui sit istoric unic. Europa Nostra este dispusă să ofere expertiză pentru a ajuta poporul georgian să-și conserve patrimoniul cultural excepțional”, a declarat Denis de Kergorlay, președintele executiv al Europa Nostra.

Mai multe informații aici.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole