La finalul anului trecut guvernul regional din Galicia a anunțat că oprește planurile companiei Edgewater de a demara exploatarea aurului. La scurt timp, compania canadiană a declarat că va solicita despăgubiri statului spaniol pentru refuzul dat. În acest context, un europarlamentar spaniol a adresat Comisiei Europene o serie de întrebări privind CETA – Acordul de liber schimb ce se negociază între Canada și UE, precum și despre legitimitatea companiei miniere de a obține despăgubiri în baza acestui acord.
Întrebările adresate, dar mai ales răspunsul primit sunt deosebit de importante și pentru activitatea companiilor miniere din România, mai ales că în presa română și străină au circulat informații potrivit cărora Gabriel Resources intenționează să recurgă la arbitraj internațional pentru a obține despăgubiri în urma respingerii legii Roșiei Montane de către Parlamentul României.
Întrebarea cu solicitare de răspuns în scris Comisiei Europene adresată de către europarlamentarul galician Lidia Senra Rodríguez (GUE / NGL)
Subiect: acordul CETA și compania minieră Edgewater din Galicia
„CETA acordă drepturi multinaționalelor canadiene de a obține despăgubiri din partea guvernelor statelor membre UE atunci când consideră că acestea au luat decizii ce le-au afectat afacerile în țările respective.
În Galicia, Edgewater, o companie canadiană, solicită autorizarea din partea guvernului regional a unui proiect de explorare și exploatare a aurului, care ar afecta terenurile agricole și pădurile. Proiectul Edgewater ar implica utilizarea cianurii și, prin urmare, pune în pericol sănătatea umană, fauna acvatică și calitatea apei.
Guvernul regional a anunțat în urmă cu câteva luni că proiectul nu a fost aprobat. Cu toate acestea, potrivit presei, Edgewater intenționează să dea în judecată guvernul pentru a obține daune, cu excepția cazului în care proiectul este aprobat sau societatea canadiană primește compensații financiare.
– În acest caz, datorită CETA, vor fi oamenii din Galicia obligați să plătească despăgubiri către Edgewater pentru a-și proteja solul, mediul și sănătatea?
– Nu consideră Comisia că UE ar trebui să depună eforturi pentru a menține calitatea apei și, în acest scop, să prevină orice situație în care oamenii vor fi pedepsiți pentru că au dorit să-și protejeze sursele de apă?
– Poate fi într-adevăr cazul că profiturile Edgewater merită o mai mare protecție decât cetățenii din Galicia de a trăi o viață sănătoasă?”
Întrebarea în original (limba engleză)
Răspunsul dat de dna Malmström în numele Comisiei Europene
04 decembrie 2014 – E 007767/2014
„Nici o companie canadiană nu este în acest moment în măsură să invoce Acordul economic și comercial cu Canada (CETA) pentru a contesta o decizie referitoare la o investiție canadiană, nici pentru a formula cereri de despăgubire, deoarece acest acord nu este în vigoare. CETA va intra în vigoare numai după ce procedurile de aprobare vor fi definitivate de Canada și de UE și acordul va fi adoptat în Consiliul de Miniștri și de către Parlamentul European.
Acorduri de liber schimb, precum CETA, nu schimbă dreptul statelor membre ale UE de a-și urmări obiectivele de politici publice legitime, inclusiv stabilirea unor standarde pentru protejarea mediului. CETA menține faptul că UE și Canada își vor păstra dreptul de a reglementa în domenii precum sănătatea publică, siguranța alimentară, protecția mediului, morala publică, promovarea și protejarea diversității culturale. Aceast lucru înseamnă că un investitor nu poate primi despăgubiri doar pentru că a suferit pierderi economice”.