20 septembrie 2024

spot_img

RAPORT: Cum păgubește Eldorado Gold bugetele statelor unde operează.

Un nou raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaționale (SOMO) arată că, în timp ce Grecia este nevoită să adopte măsuri dure de austeritate, redresarea economică a acesteia este subminată de eschivarea plății taxelor prin intermediul Țărilor de Jos. Raportul Fool’s Gold prezintă modul în care compania minieră canadiană Eldorado Gold reușește să eschiveze plata taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuță poștală din Olanda. Astfel, s-a ajuns la pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Grecia, în ultimii doi ani. Există, de asemenea, numeroase îngrijorări în cea ce preivește mediul înconjurător și respectarea drepturilor omului.

Acest mecanism de eschivare al plății taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuță poștală este exemplul perfect pentru felul în care Eldorado operează la nivel mondial, inclusiv în România.

Eldorado Gold eschivează plata taxelor în Grecia
Eldorado folosește firme-cutie poștală olandeze pentru a evita plata impozitelor deși nu desfășoară nici un tip de activitate operațională în Țările de Jos. Raportul “Fool’s Gold” a constatat că Eldorado utilizează o schemă de finanțare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poștală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat. Dacă această structură de finanțare persistă, profiturile viitoare înregistrate din derularea proiectului minier și impozitul aferent pe venit este de așteptat să fie redus substanțial, mai ales dacă aceasta se practică în combinație cu alte tehnici de evaziune fiscală utilizate pe scară largă de către firmele din sectorul extractiv.

„Uniunea Europeană și Țările de Jos au standarde duble. Pe de o parte se impun măsuri de austeritate dure care au efecte sociale și economice devastatoare în Grecia; pe de altă parte facilitează eschivarea plății taxelor care păgubește statul grec de milioane de euro”, spune cercetatorul SOMO, Katrin McGauran.

Ce înseamnă acest lucru pentru România?
Raportul arată că operatorul minier folosește aceeași structură și pentru România. Compania olandeză tip cutie poștală Eldorado Gold (România) BV, cu active de 15 milioane de dolari, dar nici un angajat, este proprietarul direct al Deva Gold care intenționează să opereze mina Certej. Deva Gold este finanțată printr-o facilitate de credit în valoare de 200 milioane de dolari a unei alte firme cutie poștală olandeză, Eldorado Gold Treasury BV, care la rândul său, este finanțată prin bilete la ordin emise de acționarul său olandez (Eldorado Gold Cooperatief). Evidențele contabile arată că Eldorado Gold Cooperatief a primit împrumuturi de la două filiale din Barbados în 2013, în valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari. Mina românească de la Certej este, prin urmare, în cele din urmă finanțată din Barbados.

Până în prezent o cercetare în profunzime încă nu a fost făcută în ceea ce privește finanțarea minei Certej. Cu toate acestea, se pare că plățile de dobânzi din România către Olanda, care ar trebui să fie impozitate ca venit pentru grupul de întreprinderi, nu sunt impozitate nicăieri, doar în paradisul fiscal Barbados. Acest lucru ar reduce profiturile din România și în consecință, impozitul aferent pe profitul înregistrat în cazul în care mina Certej va începe vreodată.

SOMO infographic 1

Eschivarea plății taxelor, o problemă structurală
Fool’s Gold arată că schema practicată de Eldorado Gold nu e un caz izolat – țări de conduită fiscală, precum Olanda și Luxemburg sunt utilizate la scară largă de către companiile străine care investesc în Grecia. Raportul arată că un uimitor 80% din investițiile directe din Olanda în Grecia se desfășoară prin intermediul firmelor de tip cutie poștală – problematică prea puțin prezentată în expunerea cauzelor deficitului bugetar al Greciei.

Cercetătoarea SOMO, Indra Römgens: „Abuzurile fiscale a marilor corporații care își desfășoară activitatea în Grecia și rolul de facilitare pe care UE îl exercită privind legislația fiscală a statelor membre, ar trebui să fie atent analizate de comisia specială a Parlamentului European pentru decizii fiscale.”

Din nou, România poate fi comparată cu Grecia. Olanda este cel mai mare investitor în România, cu o valoare 20 149 de milioane de dolari în 2013 dintr-un total de investiții străine directe de 82 606 millioane de dolari1. Aceasta înseamnă 24 la sută din toate investițiile străine directe din România provin din Olanda. Dar dacă luăm în considerare că 80 la sută din aceaste investiții sunt redirecționate prin Țările de Jos, pentru a evita taxele din România, ajungem la concluzia că 19 la sută din totalul investițiilor din țara noastră (16,119,000 dolari) sunt atribuite firmelor olandeze tip cutie poștală și implict profiturile lor nu sunt impozitate corespunzător.

SOMO infographic 2

„Guvernul român ar trebui să efectueze o analiză cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care să analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societății și să cuantifice nu doar venituri fiscale potențiale și crearea de locuri de muncă, dar și pierderile de mediu, sociale și de locuri de muncă așteaptate să se producă în eventualitatea începerii operațiunilor miniere,” a comentat Roxana Pencea, Mining Watch România.

Note pentru editori:

Structura corporativă Eldorado Gold (România și Grecia)

Persoană de contact: Roxana Pencea (Mining Watch Romania): +40 723024300, contact@miningwatch.ro/mwatch
Pentru întrebări privind raportul SOMO: Indra Römgens (SOMO): i.romgens@somo.nl, Katrin McGauran (SOMO): K.McGauran@somo.nl (in Greece on 1 April)

Raportul în limba engleză.
Rezumatul raportului în limba Română.
Rezumatul raportului în limba engleză.
Material video Fool’s Gold.

Despre SOMO:

SOMO is an independent not-for-profit research and network organisation. SOMO works on sustainable development, in social, environmental and economic terms. Since 1973 SOMO has been researching multinational enterprises and the consequences of their activities for people and environment around the world. www.somo.nl

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole