20 septembrie 2024

spot_img

Primul pas spre eficiența resurselor in Europa

 

10 iulie 2015 – Raportul “Eficienta Resurselor: Tranziţia spre Economia Circulară” a fost votat ieri, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 impotrivă si 82 de abtineri, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Votul vine după ce Comisia Europeană a anulat, la finele anului trecut, proiectul pilot “Economie Circulară: Deşeuri şi Resurse”, cu promisiunea că va “consolida” propunerea legislativă într-o formă şi “mai ambiţioasă”.

În iunie, Comisia pentru Mediu a Parlamentului a sprijinit măsuri obligatorii pentru stimularea repararii, refolosirii, reciclării și reducerea deşeurilor și dependenței de resurse, ca parte a pachetului revizuit. Votul favorabil de ieri, 9 iulie, a acceptat în mod oficial marea majoritate a acestor propuneri, inclusiv:

  • Obiective obligatorii privind prevenirea generării deșeurilor, până în 2025;
  • Obiective de 70% reciclare pentru deșeurile municipale solide, respectiv 80% pentru deșeurile din ambalaje până în 2030;
  • Reducerea cu 50% a deșeurile marine până în 2025, respectiv 30% a deşeurilor alimentare până în 2025;
  • Măsuri pentru a reduce masiv incinerarea deșeurilor nereciclabile şi necompostabile după 2020, precum și eliminarea subvențiilor pentru incinerarea de orice tip (cu sau fără recuperare de energie);
  • Propuneri legale obligatorii de măsurare a indicatorilor “amprentei” pentru terenuri, materiale, apă și carbon până în 2018 – primul pas spre eficienţa resurselor.

În contextul global în care consumul de resurse ameninţa tot mai mult nu doar natura ci şi societatea umană în ansamblul ei, stabilirea unor obiective clare de tranziţie de la economia liniara (exploatare, producţie, consum, distrugere a resurselor) spre economia circulară (reintroducerea resurselor în sistem, fără a le distruge prin îngropare sau incinerare) este vitală.

Supraconsumul de resurse implică daune aduse mediului și injustiţie socială – de la acapararea de terenuri și poluarea cu deşeuri toxice până la deficitul de apă potabilă, distrugerea terenurilor fertile și a mările. Utilizarea eficientă a resurselor nu contribuie doar la nevoia urgentă de a reduce consumul de resurse, dar, de asemenea, implică economii financiare și crearea unui număr mult mai ridicat de locuri de muncă decât în industriile exploatatoare de resurse minerale şi energetice neregenerabile.

Prima persoană care a promovat economia circulară a fost unul dintre cei mai mari proiectanţi din toate timpurile: Leonardo da Vinci. Prin lucrările sale a demonstrat că deşeurile unei industrii ar trebui să fie materia primă a altei industrii. Nu există niciun dubiu că el „copia “perspectiva naturii asupra materialelor. Natura nu face risipă, nu produce deşeuri, reciclează totul. Deşeul este o invenţie a omului, pentru “dez-inventarea” căruia suntem cu toţii responsabili.

Organizaţiile neguvernamentale semnatare ale apelului transmis, în 7 iulie, europarlamentarilor romani, salută votul favorabil în cadrul PE şi solicită Comisiei Europene să ia act de aceste propuneri pentru a le include în Pachetul Economie Circulară, care este în curs de elaborare.

____

Link Apel: http://www.neuerweg.ro/apel-pentru-economie-circulara-din-partea-a-peste-30-de-ong-uri-din-romania/

Link Raport: http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/documents/envi/pr/1055/1055309/1055309en.pdf

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole