3 decembrie 2023

spot_img

Costa Rica scapă de arbitraj: InfinitoGold a intrat în faliment.

Controversata firmă minieră canadiană care s-a străduit mai bine de un deceniu să demareze un proiect minier gigant în Costa Rica a anunțat suspendarea oficială a arbitrajului împotriva statului, caz inițiat la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale.

Potrivit unui raport publicat pe CRHoy.com, decizia InfinitoGold de a suspenda cererea de arbitraj a fost luată1 în urma unui anunț de depunere de faliment, ceea ce a determinat o demisie în masa a directorilor companiei. În ultimele luni, firma a raportat numeroase probleme financiare cauzate de împrumuturile la care s-a angajat.

Compania minieră raporta mai mult de 100 milioane $ pierderi și spera să obțină 94 millioane $ în urma cererii de arbitraj.

În iarna anului trecut opt organizații canadiene au făcut presiuni asupra InfinitoGold să renunțe la cererea de arbitraj. O petiție publică a adunat deja mai mult de 300.000 de semnături. Această scrisoare cere firmei miniere să respecte voința cetățenilor și deciziile instanțelor din Costa Rica prin care firmei miniere i se cerea să abandoneze proiectul minier. De asemenea, scrisoarea cere guvernului Canadian să facă publice toate informațiile ”delicate” din dosarul de arbitraj.

Sursa: AICI.

***

Cu astfel de cereri de despăgubiri, sfidând legea și voința cetățenilor, se confruntă și România la Roșia Montană, unde operatorul minier a depus o cerere de arbitraj pentru că statul roman nu a eliberat avizele necesare companiei pentru demararea proiectului minier cu cianuri.

Deși opoziția publică și situația legală a proiectului minier au fost extreme de ferme în acest sens, totuși Gabriel Resources își încearcă norocul la același Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale.

Spune și tu NU despăgubirilor absurde pe care firmele miniere le cer statelor în care operează! Astfel de situații vor deveni o practică dacă TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii) intră în vigoare!

Semnează împotriva TTIP aici: www.de-clic.ro

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole