19 iulie 2024

spot_img

De ce scad acțiunile Gabriel Resources

În ajunul listării Roșiei Montane la UNESCO, „analiștii” au inundat mass-media, argumentând că o eventuală includere ar avea impact negativ asupra arbitrajului de la Washington. Aceștia au mers până într-atât de departe, încât, au dat drept sigură pierderea litigiului de 5 miliarde de dolari canadieni. Și s-au grăbit să-i numească vinovați pe cei care pledau pentru Roșia Montană în UNESCO.

Prin contrast, cei în favoarea nominalizării au susținut că aceasta ar spori șansele României de a câștiga litigiul.

Între timp, piața le-a dat dreptate celor care au susținut Roșia Montană la UNESCO.

După cum putem vedea din prețul acțiunilor lui Gabriel, în cele 5 zile dinaintea nominalizării, prețul acțiunilor a fluctuat în jos. Cu cât guvernul român și-a consolidat decizia în favoarea susținerii candidaturii, cu atât prețul acțiunilor a scăzut (a se vedea figura 1). Acționarii Gabriel Resources sunt speculanți care speră să profite din pierderea cazului ISDS de către România. Deci, dacă prețul acțiunilor scade, înseamnă că acționarii își pierd credința că vor putea obține profit din pariul lor.

Fig 1

În ziua anunțului, prețul acțiunilor a scăzut la cel mai mic nivel. Și a avut loc o creștere bruscă a achiziției de acțiuni, probabil de către deținătorii instituționali mari care doreau să oprească scăderea prețului. Dar acțiunea lor nu a avut succes. După cum putem vedea din figura 2, tendința descendentă a prețului acțiunilor continuă.

Fig 2
evolutie-pret-actiuni-fig2

Reacția pieței arată că majoritatea acționarilor Gabriel cred că listarea UNESCO le slăbește posibilitatea de a câștiga cazul ISDS. Există mai multe motive, dar unul e sigur. 

Acționarii și-au dat seama că Gabriel Resources nu mai poate controla și constrânge guvernul, așa cum a fost cazul până în 2013 și din nou sub guvernul Dăncilă (când PSD a amânat dosarul la UNESCO). Decizia guvernului de a continua cu nominalizarea UNESCO a arătat că oficialii zilei nu mai sunt dispuși să danseze orbește după cum cântă compania minieră. 

Prețul acțiunilor se va schimba din nou în timp, dar reacția acționarilor la nominalizarea UNESCO nu se va schimba. Reacția lor arată că nominalizarea UNESCO nu are niciun impact negativ asupra apărării României în arbitraj. Dacă România va câștiga depinde în cele din urmă de strategia juridică și de capacitatea echipei juridice de a depăși această încredere. Nu depinde de nominalizarea UNESCO, acest lucru este sigur.

Singura variantă în care ajungem să plătim despăgubiri este cea în care Statul Român se oferă să plătească despăgubiri. 

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole