3 decembrie 2023

spot_img

Eldorado Gold își reafirmă disprețul față de legile românești

Eldorado Gold nu se află la prima abatere în ceea ce privește efectuarea de lucrări în perimetrele miniere concesionate fără autorizație de construire. Inspectoratul Regional în Construcţii Vest este sesizat, pentru a treia oară în acest an, privind lucrări ilegale. În primele două cazuri, ISC Vest nu a răspuns niciodată referitor la forajele din Deva și Brad iar pentru sesizarea recentă privind începerea organizării de șantier în cariera Coranda din comuna Certeju de Sus, un răspuns corespunzător întârzie să apară.

Nu mai devreme de martie 2014, Mining Watch România a depus o sesizare către Inspectoratul Regional în Construcţii Vest deoarece European Goldfileds Deva SRL (subsidiară a Eldorado Gold), execută foraje de explorare pe teritoriul administrativ al municipiul Deva, în perimetrul minier Deva-Muncel, fără autorizaţie de construire.

În perioada respectivă, mai muți cetățeni ne-au transmis fotografii cu forezele și au fost publicate în presă numeroase referințe. Înregistrări video (minutele: 36.40-37.35) demonstrează că forzele au fost puse în funcțiune și au realizat lucrări în zonele indicate. Mai mult, într-o emisiune a televiziunii locale Hunedoara TV, primarul Petru Mărginean, întrebat de un telespectator despre lucrările de explorare de la marginea Devei, declara pe 26 martie a.c.: „n-au primit nicio autorizație”. Cu toate acestea, instituțiile abilitate nu a întreprins nicio acțiune ca urmare a sesizării.

Un fapt similar s-a produs la Brad unde European Goldfileds Deva SRL a executat foraje de explorare pe teritoriul administrativ al municipiului, fără autorizaţie de construire. Municipalitatea a răspuns cererii de informație depuse de Mining Watch: „La acest moment nu s-a depus documentația în vederea emiterii autorizației de construire, abia după emiterea acesteia vom putea furniza informații despre locațiile forajelor”. Nici în acest caz ISC nu a răspuns sesizării.

Nu este de mirare astfel că Eldorado Gold, compania canadiană ce deține proiectul Certej recidivează, realizând noi lucrări specifice, fără autorizație de construire. În acest moment, prin atitudinea delăsătoare a instituțiilor de profil, observăm practici ilegale tolerate, chiar încurajate prin nesancționarea lucrărilor de constuire atunci când ele se desfășoară fără autorizare.

Reamintim că Deva Gold SA, companie deținută de Eldorado Gold (80%) și Minvest Deva (<20%), a început activitățile de construire și amenajare aferente proiectului cu cianuri din comuna hunedoreană. La momentul actual numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda, deși pe 15 octombrie, Mining Watch România a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții Vest pentru a lua măsurile legale de sancționare contravențională și prentru a dispune sistarea lucrărilor.

În urma unei conversații telefonice, Inspectoratul Regional în Construcţii Vest ne-a comunicat că sesizarea a fost trimisă către biroul județean din Hunedoara. Deși situația impune un răspuns urgent, ISC Deva ne-a comunicat telefonic că sesizarea este în curs de procesare.

Vă invităm să contactați INSPECTORATUL JUDEȚEAN ÎN CONSTRUCȚII –HUNEDOARA pentru a-i determina să răspundă și să ia măsuri, în cel mai scurt timp posibil, cu privire la lucrările neautorizate ce se desfășoară în prezent în cariera Coranda.

Mobil: 0759 042614
Tel: 0254 228 550

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole