7 noiembrie 2024

spot_img

Clauzele ISDS, un pericol iminent pentru Rosia Montana

Clauzele de tip ISDS au păgubit doar în 2014 România cu 82 de milioane de euro. Această sumă reprezintă doar un singur caz de arbitraj pierdut, irosind bani ce ar fi putut fi investiți în școli, spitale sau infrastructură. Pe 10 iunie Parlamentul European va vota o rezoluție critică pentru TTIP, acordul economic dintre SUA și UE. Parlamentul va decide dacă va recomanda să se includă în TTIP clauza ISDS și europaramentarii români, îndeosebi cei din Partidul Social Democrat, fac un lobby puternic la Bruxelles pentru includerea clauzei ISDS în TTIP.

Ce este acest ISDS? ISDS este un mecanism de soluționare a litigiilor dintre investitor și stat care permite corporațiilor străine să dea în judecată statele la curți de arbitraj private. Aceste procese nu se bazează pe legislația națională, ci mai degrabă pe puterea celui mai influent; cu toate astea, deciziile au forță obligatorie. Astfel se creează un sistem privat de justiție pentru corporațiile străine în detrimentul statului de drept. Corporațiile pot da în judecată statele pentru afectarea profiturilor actuale și chiar pentru eventuala afectare a profiturilor viitoare. În anumite state cazurile bazate pe clauza ISDS au adus guvernele la limita falimentului și ce este chiar mai grav de atât, doar amenințarea cu un proces la o curte de arbitraj a oprit guvernele de la promulgarea unor legi benefice cetățenilor și justiției.

În România, amenințarea cu folosirea clauzei ISDS este singurul motiv pentru care proiectul Roșia Montană este încă în discuție. Tot amenințarea cu folosirea clauzei ISDS l-a determinat inițial pe președintele Klaus Iohannis să nu promulge legea pentru reducerea tăierilor ilegale de păduri.

Dacă reușim să oprim includerea clauzei ISDS în TTIP, vom opri transformarea acestui mecanism într-o practică uzuală de sărăcire a bugetului național. În prezent cazurile de ISDS în România și în lume sunt excepții care sunt invocate în baza acordurilor bilaterale dintre state, dar aceste acorduri pot fi denunțate de oricare din părți pentru a elimina această clauză. Dacă ISDS va fi inclus în TTIP, atunci va avea caracter obligatoriu pentru toate statele membre UE și anularea acestei clauze va fi aproape imposibilă. Vom rămâne blocați cu aceaasta pentru o perioadă îndelungată.

Europarlamentarii români fac un lobby puternic pentru includerea ISDS în TTIP, chiar dacă 145.000 de cetățeni europeni au spus  #no2ISDS în cadrul consultărilor publice organizate de Comisia Europeană și 2 milioane de cetățeni au semnat deja împotriva TTIP. Europarlamentarii români uită gravele probleme cu care România se confruntă: sărăcie, sub-finanțarea unor sectoare cheie, salarii și pensii mici.

10411307_10152906541422592_13587935264318236_n

Iți scriem pentru a te ruga să acționezi acum și să contactezi europarlamentarii care te reprezintă pentru a-i determina să ia o poziție fermă împotriva includerii ISDS în TTIP.

Le poți transmite mesajul, în mai puțin de un minut, folosind acest instrument online de acțiune și pentru a ne ajuta să creăm o presiune și mai mare asupra lor le poți trimite un e-mail direct sau îi poți suna folosind acest link.

Te rugăm să le transmiți acest mesaj îndemnându-i să spună și ei  #no2ISDS

 

Hashtags: #no2ISDS , #TTIP , #ISDS ,

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole