13 decembrie 2024

spot_img

Fondul de Pensii Global al Guvernului Norvegian (GPFG) renunță la investițiile în companii miniere, nisipuri bituminoase și mine de aur

În primul său raport elaborat vreodată privitor la investițiile responsabile, fondul de pensii din Norvegia a anunțat săptămâna trecută că a cesionat acțiunile pe care deținea la 114 companii. În ultimii trei ani, din cauza preocupărilor față de încălzirea globală, defrișări și dezvoltare durabilă, Fondul a revizuit viabilitatea financiară pe termen lung a investițiilor sale.

În valoare de 861 miliarde dolari, Fondul de Pensii Global al Guvernului Norvegian (GPFG) este cel mai mare fond suveran din lume. „Am crescut treptat domeniul de aplicare al cesionarii în funcție de risc, atât geografic cât și tematic”, a declarat Yngve Slyngstad, CEO al Norges Bank Investment Management. GPFG era cunoscut drept Fondul de petrol, având în vedere că cea mai mare parte a veniturilor sale provenea din sectorul petrolier, deținânând aproximativ 1,3 la suta din actiunile listate la nivel mondial.

Deși nu a nominalizat numele tuturor companiilor, GPFG a cesionat acționaile deținute la 43 de societăți din cauza riscurilor de despădurire. Mai mult de jumătate dintre aceste societăți activează în industria producătoare de ulei de palmier. Acțiunile la care s-a renunțat au mai inclus de asemenea companii indoneziene ce extrag cărbune, producători de hârtie și operatori de mine de aur. 22 companii au fost excluse din cauza emisiilor inacceptabile de gaze care cresc efectul de seră – inclusiv companii de prelucrare a cărbunelui, a nisipurilor bituminoase și companii de ciment. GFPG investește încă puternic în multe companii de combustibili fosili, dar decide cesiunea de la caz la caz.

GFPG a mai exclus 35 companii din cauza riscurilor de gospodărire a apelor, inclusiv companii de nisipuri bituminoase . În cele din urmă, 14 companii au fost cesionate din motive nenominalizate. GPFG renunțase deja la orice companii implicate în tutun, arme nucleare și mine antipersonal. GPFG nu a cesionat activele acestea doar din motive de mediu, ci și ca urmare a sănătății financiare pe termen lung a fondului. Grupul a estimat că noile schimbări climatice și reglementările de mediu ar putea lăsa multe dintre aceste companii cu active irecuperabile.

Cesiunile efectuate momentan de GPFG, determinate de îngrijorarea privind schimbarea climei au atras după sine municipalități, culte religioase și universități ce au ales să renunțe la acțiunile deținute la companiile de cărbune, petrol și gaz. Experții au dezbatut mult timp impactul financiar al acestor acțiuni de cesiune, dar importanța simbolică este greu de ignorat.

Sursa: Mongabay.com

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole