16 iunie 2024

spot_img

Grecia oprește activitatea la o mină cu probleme a Eldorado Gold

ATENA – Grecia a suspendat operațiunile miniere ale companiei canadiene Eldorado Gold din nordul Greciei, spunând că firma a încălcat termenii contractuali, într-un regres al uneia dintre cele mai mari investiții străine din țară.

Proiectul de 1 miliard de dolari este considerat un test pentru a vedea capabilitatea Greciei de a atrage investiții străine pentru a contribui la revigorarea economiei sale, însă a fost asaltat de probleme din cauza opoziției locale pe motive de mediu.

Ministrul Energiei Panos Skourletis a declarat miercuri că proiectul a fost oprit, însă că s-ar putea relua dacă Eldorado își îndeplinește clauzele contractuale. Proiectul include minele de aur deja în exploatare și două fabrici în construcție, care vor permite companiei să prelucreze aur și alte minerale în Grecia, decât în străinătate. Grecia, care tocmai și-a asigurat al treilea plan de salvare internațional, are nevoie de astfel de proiecte pentru a-și diversifica economia.

“Ne retragem aprobarea pentru studiile tehnice, care va rezulta în oprirea operațiunilor de la Skouries și parțial la Olympiada” declara Skourletis după ce s-a întâlnit cu prim-ministrul Alexis Tsipras. “Compania a încălcat anumiți termeni contractuali.”

Eldorado Gold Corp, situată în Vancouver, a preluat proiectul în 2012, promițând să investească 1 miliard de dolari în următorii cinci ani, ca parte a unui plan de a aproviziona, în cele din urmă, la nivel global, cu până la 30% din producția din Grecia.

O sursă din Ministerul Energiei a declarat că guvernul consideră că Hellas Gold, subsidiara greacă a Eldorado Gold, a încălcat termenii contractuali prin faptul că nu a furnizat autorităților detalii cu privire la tehnicile care ar permite extragerea aurului în siguranță. Detalii privind metodele aplicate au fost furnizate în cazul Finlandei și nu au fost acceptate, a spus sursa. Eldorado nu a fost disponibil pentru a da un răspuns cu privire la această situație.

Decizia de a opri operațiunile este cea mai recentă răsturnare de situație dintr-o lungă poveste, în regiunea Halkidiki din Grecia. Aceasta a fost marcată de controverse cu privire la impactul potențial asupra mediului și care se confruntă cu incertitudine după ce partidul de stânga Syriza, al prim-ministrului Alexis Tsipras, a venit la putere în ianuarie, deoarece partidul luase partea localnicilor în timpul campaniei electorale.

În martie, guvernul a revocat autorizația de construcție a fabricii de procesare din Skouries, astfel că aceasta nu a mai putut fi terminată.

Localnicii s-au opus proiectului ani de zile, temându-se de daunele asupra mediului. Ei au pornit repetate acțiuni legale împotriva dezvoltării proiectului, cu două astfel de petiții respinse de cea mai înaltă instanță din Grecia la începutul acestei luni.

Eldorado a scăzut cu 10%, la 4.90 de dolari la 10:01 am, în Toronto, cea mai mare scădere de la 30 ianuarie. Producătorul din Vancouver a scăzut cu 31% în acest an.

Articolul în original îl găsiți aici.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole