Tribunalul de Arbitraj de la Washington a admis ca probă, în dosarul Roșia Montană, cel de-al doilea memoriu Amicus Curiae trimis de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, parte a rețelei Mining Watch, și Greenpeace România.
Cele două organizații de protecție a mediului au transmis, înainte de ultima înfățișare a părților din dosar, un memoriu Amicus Curiae către Tribunalul de Arbitraj de la Washington. Organizațiile de mediu au comunicat astfel decizia Curții de Apel Ploiești care a anulat irevocabil și ultimul certificat de descărcare arheologică pentru proiectul minier din Masivul Cârnic – Roșia Montană. Această hotărâre ar putea ajuta România să scape de plata a 4,4 miliarde de dolari către Gabriel Resources.
„Este o decizie rar întâlnită ca un al doilea Amicus Curiae să fie admis de instanță. Este o decizie care ne dă speranță. Nu mai contează acum cine a informat Tribunalul, că am fost tot noi, societatea civilă, și nu Guvernul. Important este că informația a ajuns acolo unde trebuie. Procesul este aproape de final, iar decizia Curții de Apel din Ploiești era prea importantă să o lăsăm la mâna statului, care nu comunică mai deloc pe acest subiect,” a declarat Stephanie Roth, reprezentantul Mining Watch.
„Memoriul a fost modul nostru de a ne asigura că am făcut tot ce era posibil pentru a scădea riscul unei despăgubiri imense. Nu am vrea ca românii să ajungă să plătească 4 miliarde de dolari din cauza unei activități prea puțin vizibile a statului român în proces”, a continuat Stephanie Roth.
Amicus Curiae este o modalitate prin care cetățenii pot interveni într-un proces în care nu sunt părți directe. Acest memoriu este al doilea Amicus Curiae trimis de organizațiile de mediu din România în procesul de arbitraj de la Washington. Prima intervenție a fost admisă de către Tribunal.
Decizia societății civile vine după ce, în probele depuse până acum la Tribunalul de la Washington, Guvernul României a avut aceeași poziție ca avocații Gabriel Resources: ambele părți au menționat eronat că decizia primei instanțe ar fi fost finală. Respectiva decizie menținea certificatul de descărcare arheologică și era astfel favorabilă Gabriel Resources. La recurs însă, Curtea de Apel Ploiești a constatat irevocabil că certificatul pentru proiectul minier a fost emis nelegal, astfel că nu s-ar fi putut desfășura lucrări de construcție în zonă. Această decizie, deși a fost luată în februarie, nu a mai ajuns și la Washington, chestiune pe care memoriul Mining Watch și Greenpeace își propune să o rezolve.
Pentru ca documentul să fie admis de Tribunal, a fost nevoie ca ambele părți din dosar să admită informarea trimisă de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, parte a rețelei Mining Watch, și Greenpeace România.
Citește aici petiția adresată ICSID, precum și memoriul amicus curiae transmis.
Amicus Curiae
Petition for Non-Disputing Party Status
Mai multe informații despre implicațiile anulării certificatului de descărcare arheologică puteți obține accesând site-ul miningwatch.ro, prin acest link.
Documentele oficiale depuse în cadrul procesului de arbitraj privind Roșia Montană pot fi consultate aici, pe site-ul oficial al Tribunalului din Washington.