19 iulie 2024

spot_img

Mining Watch România contestă revizuirea ilegală a acordului de mediu pentru Certej

14 octombrie 2013 – Decizia de revizuire a acordului de mediu nr. 8/05.07.2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru exploatarea pe bază de cianuri de la Certej este nemotivată şi nu are fundament legal. Patru organizaţii non-guvernamentale implicate activ în monitorizarea şi contestarea proiectelor de minerit la scală largă care încalcă legislaţia în vigoare (Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia Efectul Fluture şi Asociaţia Transilvania Verde) alături de numeroşi cetăţeni din zona potenţial afectată de proiectul minierde la Certej au depus azi o contestaţie la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM)Hunedoara prin care contestă decizia de revizuire anunţată de aceasta.

Revizuirea decisă de către APM Hunedoara nu face decât să demonstreze că acordul de mediu iniţial nr.8/05.07.2012 a fost emis ilegal. Documentaţia solicitată în prezent de APM Hunedoara titularului de proiect în vederea revizuirii acordului ar fi trebuit să stea la baza emiterii acordului de mediu iniţial. Acordul de mediu este în prezent contestat în instanţă de Ministerul Mediului, iar Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul au intervenit ca părţi în procesul care se judecă de către Tribunalul Bucureşti.

Revizuirile unui acord de mediu pot fi întreprinse în măsura în care survin modificări la proiectul aprobat. În cazul de faţă nu este vorba de o revizuire a cărei necesitate este dată de modificarea proiectului pentru care s-a emis acordul demediu, ci de un demers întreprins pentru completarea documentaţiei legale. Un asemenea demers ţinteşte mai degrabă să acopere şi să completeze documentaţia întocmită nesatisfăcător şi care nu ar fi trebuit să conducă la emiterea unui acord de mediu.

Obiectul revizuirii constă în faptul că proiectul minier se suprapune parţial pe suprafaţa sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi. Acest fapt era însă cunoscut încă de la emiterea acordului de mediu iniţial, in chiar textul acelui acord fiind consemnat că „Amprenta proiectului minier se suprapune pe 108,7 hectare din suprafaţa sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi, pe valea Măcrişului. Această suprafaţă reprezinta aproximativ 0,4% din suprafaţa sitului. Situl are o suprafaţa de 26671 hectare. Situl Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi a fost desemnat în 2011”.

Obligaţia realizării unui studiu de evaluare adecvată a impactului asupra sitului este stipulată de Ordonanţa de urgenţă nr.57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, Art. 28 conform căruia „Orice plan sau proiectcare nu are o legatura directă ori nu este necesar pentru managementul ariei naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta în mod semnificativ aria, singur sau în combinaţie cu alte planuri ori proiecte, estesupus unei evaluări adecvate a efectelor potenţiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, avându-se în vedere obiectivele de conservare a acesteia”. Cu toate acestea, titularul proiectului de minerit de la Certej nu a întocmit un asemenea studiu de evaluare adecvată in vederea obţinerii acordului de mediu nr. 8/05.07.2012.

„Este evidentă din nou atitudinea de favorizare a companiilor miniere de către instutuţiile statului.  Acestea funcţionează ca birouri de avizare a proiectelor miniere ce caută soluţii legale pentru aacoperi proiecte miniere ilegale. Proiectul minier de la Certej se suprapune cuun sfert din suprafaţă peste un sit Natura 2000 iar acest proiect a primit avizde mediu deşi nu a fost inclus nicăieri impactul ce l-ar avea detonările şi cianura într-o zonă protejată de interes european.” a declarat Ştefania Simion, coordonator juridic Mining Watch România.

Pentru detalii suplimentare: Ştefania Simion, telefon:0741-137266, office@centrumediu.ro

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole