3 decembrie 2023

spot_img

Solidaritate cu Certej – In memoriam victimelor accidentului din 1971

Campania Salvați Roșia Montană își exprimă solidaritatea cu locuitorii comunei Certeju de Sus, județul Hunedoara, asupra cărora planează același pericol al mineritului aurifer cu cianuri. La Certej, compania canadiană Eldorado Gold propune o exploatare similară celei de la Roșia Montană. A avea la Certej o exploatare de mai mici dimensiuni decât cea de la Roșia Montană nu constituie un argument valid pentru demararea acestui proiect distructiv ce se suprapune pădurilor seculare, fânațelor și unui sit Natura 2000.

„Nu există sau . Există doar CIANURĂ. Ea înseamnă moarte, distrugere și atât. Pe 30 octombrie se comemorează 42 de ani de la accidentul de la Certej, atunci când barajul lacului de steril a cedat și valul de mâl toxic cu cianuri a luat viața a cel puțin 89 de persoane. A fost cea mai mare tragedie pe timp de pace pe care România a cunoscut-o în anii ’70. Timpul nu poate fi întors înapoi și n-ar trebui vreodată să ajungem la astfel de momente. În loc să învețe din greșelile trecutului, guvernul Ponta le repetă, dovedind ca are o agendă dictată de cine știe cine, dar nu de cetățenii României.

Nu trebuie să acceptăm ca oamenii din Certej să treacă prin aceeași experiență traumatizantă, prin același stres, acelasi șantaj și aceeași manipulare la care Gabriel Resources a supus comunitatea noastră din Roșia Montană. Îi indemnăm să lupte pentru drepturile lor, pentru viață și natură! Vom fi alături de ei oricând va fi nevoie! Viitorul României trebuie să fie fără cianuri!

Eugen David, presedintele Alburnus Maior

Oriunde te-ai afla dumincă seara sau miercuri (30 octombrie) aprinde lumina pentru Certej! Dacă vii la protest adu cu tine o lumânare într-un recipient decorat de tine. Dacă ești acasă, pune lumina la fereastră ca să știm că suntem împreună!

Postează apoi fotografiile tale cu tag-ul #aprindelumina#rosiamontana #certej #unitisalvam

Mai multe detalii aici.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole