Cariera de la Skouries se dezvoltă pe locul celei mai bătrâne păduri din Grecia, parte a siturilor Natura2000
Sursa foto: greekreporter.com
Zilele trecute, Ministrul Mediului care a pus întrebări pertinente cu privire la metoda de extragere a aurului de la Skouries și Halkidiki a fost înlocuit. Noul ministru a acordat un nou permis companiei canadiene Eldorado Gold, deși proiectul propus de ei este considerat fals și incomplet.
În 2011 subsidiara grecească a Eldorado, compania Hellas Gold a primit aviz de mediu pentru a dezvolta în Grecia un proiect de exploatare a aurului, în baza unor studii incomplete.
Compania Eldorado promite că nu va utiliza cianură în Grecia, ci că va extrage aurul prin topirea lui în cuptoare electrice. Însă experții spun că acest lucru nu este posibil, deoarece minereul extras are un conținut prea mare de arsenic. Nivelul de arsenic acceptat de topitorii este de 0,5%, pe când minereul extras din Grecia ar avea un conținut de 10-12%. Eldorado nu a reușit până acum să demonstreze că acest procedeu se poate aplica cu succes și în cazul unor concentrații atât de mari de arsenic, deși în 2011 a garantat că procesul a fost complet testat și este gata pentru utilizare la scară industrială.
În baza acestor argumente, studiul tehnic prezentat de Eldorado care reprezintă baza întregului plan de investiții a fost respins în iulie 2016 de Ministerului Mediului pe motiv că este fals și incomplet. Companiei canadiene i-au mai fost acordate 2 luni pentru corectarea și retrimeterea acestuia, dar studiul a fost găsit nesatisfăcător și respins din nou în noiembrie 2016.
Ministrul care a semnat această decizie a fost rapid înlocuit cu altul, care a și dat undă verde proiectului șubred propus de Eldorado Gold.
De fapt, conform documentelor oficiale ale Eldorado Gold, ei nici nu doresc construirea acestei topitorii ci exportarea minereului în forma sa brută și procesarea lui în altă parte. Raportul Tehnic datat iulie 2011 preciează la pag. 69: „eliminarea topitoriei pentru ca produsul final să fie minereul de cupru și aur”.
Compania canadiană Eldorado Gold dezvoltă un proiect asemănător și în România, prin subsidiara sa, Deva Gold. Se pare că modus operandi este același, deoarece compania a fost prinsă în nenumărate rânduri că sfidează legile statului, iar multiple permise i-au fost anulate în instanță.
Sursa: Hellenic Mining Watch
__________________
Ce ne desparte de un iaz de decantare de 60 de ha cu cianuri? O frumoasă pădure. Suntem noi ultima generație care vedem pădurile de la Certej?
Susține și tu financiar lupta în instanță pentru pădurile din Certej, pentru o Românie fără cianură.