3 decembrie 2023

spot_img

Opoziția comunității forțează Newmont să abandoneze proiectul Conga din Peru

Newmont Mining Corp (NYSE: NEM), care deține a doua cea mai mare mină de aur din lume la Yanacocha, a anunțat că renunță la proiectul său Conga după opoziția necruțătoare a comunității.

Newmont a spus că, din cauza condițiilor sociale și politice actuale, compania „nu anticipează a fi în măsură să dezvolte proiectul Conga în viitorul apropiat.”

Localnicii au salutat știrea, ce vine odată cu recunoașterea internațională a luptei țărăncii peruviene Máxima Acuña de Chaupe împotriva proiectului minier. Acesteia i s-a acordat prestigiosul premiu Goldman Prize.

Acuña, care a fost în fruntea opoziției împotriva proiectului Conga, propus pentru prima dată în 2010, a spus într-o declarație că mai are o singură dorință. „Vreau să se întoarc la viața pașnică pe care am avut-o cu familia mea timp de aproape 20 de ani, înainte de venirea companiei miniere.”

Newmont a decis să oprească lucrările de construcție ale proiectului în noiembrie 2011, în urma protestelor violente ce au condus la declararea stării de urgență în întreaga regiune.

Mineria Yanacocha, una dintre cele două companii locale care lucrează cu Newmont în proiect, a încercat din greu să câștige sprijin local, dar nu a reușit. Presiunea socială a continuat și în anii următori, iar guvernul din Peru a trebuit să angajeze consultanți internaționali pentru a determina viabilitatea strategiei privind folosirea apei propusă de Newmont. În cele din urmă, autoritățile au decis să dispună suspendarea tuturor lucrărilor șantierului, cu excepția celor pentru construcția rezervoarelor de apă.

Conga, care ar fi avut potențialul de a genera până la 350.000 de uncii de aur și 120 de milioane de tone de cupru pe an, timp de 19 ani, era propusă de Newmont în vederea extinderii minei Yanacocha, cea mai mare exploatare a aurului din America Latină.

Sursa: Mining.com

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole