Cămârzana N, Aluniș Piatra Handal și Poprad

Denumire perimetre minier: Cămârzana Nord, Aluniş Piatra Handal şi Poprad
Localizare: Satu Mare şi Maramureş
Licență: licenţă de explorare Nr. 11795, 11796 şi 11797/ 03.2009
Titular proiect 2013: Romaltyn Exploration SRL
Acţionari: subsidiară a Romaltyn Limited deţinută de SAT&Company (51%) şi Fribourg Investments (49%).
Date despre zăcământ: aur şi argint
Stadiu autorizare proiect:


Cămârzana Nord, Aluniș Piatra Handal și Poprad – aspecte generale

Companiile Romaltyn Mining SRL şi Romaltyn Exploration SRL, subsidiare ale Romaltyn Limited (întregistrată în Isle of Man), au făcut parte din portofoliul celui mai mare producător de aur din Rusia, Polyus Gold până în 2012, când au fost achiziţionate de către compania SAT&Company din Kazahstan (Înregistrată în British Virgin Islands).

Un an mai târziu, în aprilie 2013, în acţionariatul companiei Romaltyn Limited a intrat şi fondul de investiţii Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza şi Kenes Rakishev, care au cumpărat 49% din capitalul social al firmei. Fribourg Investments a preluat şi controlul operaţional al proiectului din Baia Mare.

Cămârzana Nord

Primul perimetru explorat este Cămârzana Nord din comuna Cămârzana din Satu Mare, în imediata vecinătate a graniţei cu Ucraina. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Cămârzana se ridică la 2.355 de locuitori. Strategia de dezvoltare a localităţii are în vedere dezvoltarea unei zone agro-turistice, satul Cămârzana fiind „considerat în unanimitate ca una dintre cele mai pitoreşti aşezări din această parte a ţării” mai ales datorită rezervaţiei naturale Tinoavele din Munţii Oaş.

Aluniş Piatra Handal – zona estică şi vestică

Următoarele două zăcăminte explorate sunt Aluniş Piatra Handal – est şi vest din comunele Tăuţii Măgherăuş şi Cicârlău din Maramureş.

Tăuţii-Măgherăuş este un oraş în judeţul Maramureş. În componenţa oraşului intră şi satele Băiţa, Bozânta Mare, Buşag, Merişor, Nistru şi Ulmoasa. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia oraşului Tăuţii-Măgherăuş se ridică la 7.136 de locuitori. Pe teritoriul oraşului, în localitatea Bozânta Mare, s-a produs accidentul de la Baia Mare din 2000, când iazul de decantare şi-a pierdut stabilitatea şi deşeuri miniere cu cianuri s-au scurs în Tisa şi mai apoi în Dunăre.

Cicârlău este o comună din judeţul Maramureş. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Cicârlău se ridică la 3.691 de locuitori. Localitatea este situată la 15 km de oraşul Baia Mare şi are o veche tradiţie minieră auriferă de subteran.

Dealul Poprad, Baia Mare

 Perimetrul Poprad se află pe dealul cu acelaşi nume din oraşul Baia Mare. Toponimia derivă de la coloniştii minieri slovaci ajunşi pe Valea Borcutului de la poalele Munţilor Tatra. Dealul este presărat cu guri de mină de la vechile galerii de subteran. 

 facebook
România, teren minat.

Mineritul este o industrie cu miză extrem de mare pentru politicile publice şi pieţele financiare, dar mai ales pentru comunităţile şi ecosistemele direct afectate. În timp ce industria subliniază capacitatea sa de a genera bogăţie şi utilizarea de tehnologii moderne, responsabilitatea pentru riscurile, costurile şi datoriile generate nu a fost niciodată pe deplin asumată. Dominaţia industriei în arena politicilor publice a împiedicat generarea unei schimbări a statu-quoului, iar vocea comunităţilor locale rămâne în continuare marginală în discursul public. Transferarea interesului companiilor miniere de la marile proiecte de investiţie către proiecte mai mici, dar mai numeroase are un impact major asupra comunităţilor locale, atenţia publică disipându-se în direcţii multiple şi procedurile de avizare fiind simplificate.