10 decembrie 2024

spot_img

România fără cianură! Protestele continuă până la interzicerea cianurilor în minerit!

10 septembrie 2013 – Asociația Alburnus Maior se solidarizează cu toate comunitățile din țară ce luptă împotriva proiectelor distructive de minerit pe bază de cianuri. Alături de respingerea proiectului legislativ de distrugere a Roșiei Montane, împreună cu respingerea acordului de mediu și includerea localității pe lista de propuneri a României pentru UNESCO, Alburnus Maior și susținătorii săi cer interzicerea prin lege a folosirii cianurilor în minerit. Rețelele de socializare anunță continuarea protestelor și susținerea comună a listei de revendicări. În România mai sunt 68 de zăcăminte aurifere pe care le au în vedere spre exploatare mai multe companii în localități precum Bucium, Baia Mare, Certej, Băița Crăciunești, Rovina.

Ieri s-a adoptat în Senat parcurgerea în procedură de urgență a proiectului legislativ numărul B560 “Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România”. În continuare susținătorii campaniei sunt invitați să își contacteze parlamentarii și să le ceară să voteze împotriva acestei propuneri legislative de distrugere a Roșiei Montane. Aici poți afla cum să îți contactezi parlamentarii.

La Roșia Montană continuă lucrările de restaurare a clădirilor istorice incluse în programul Adoptă o casă și activitățile Școlii de Vară ARA. Din nefericire, angajați ai companiei bruschează și amenință voluntarii prezenți. “Noi suntem pe schele și lucrăm la restaurarea caselor vechi și de patrimoniu din Roșia Montană. Lucrăm sub tirul continuu și neobosit al înjurăturilor și amenințărilor pe care le primim din partea minerilor. Aceștia stau toată ziua prin Piața Veche sau în fața birourilor companiei, iar în unele cazuri colegi de-ai noștri au fost îmbrânciți sau agresați verbal. Minerii se liniștesc doar când apare vreo echipă de la vreo televiziune, când își schimbă discursul într-unul lacrimogen de tipul ‘nu avem ce mânca, vrem loc de muncă’. Noi ne dorim să fim lăsați să terminăm lucrările programului “Adoptă o casă” înainte ca studenții voluntari să plece pentru reînceperea anului universitar”, a declarat Virgil Apostol, membru ARA.

Protestele din București continuă adunând peste 1000 de oameni ce au blocat Bulevardul Regina Elisabeta cerând interzicerea cianurilor în minerit. Momentul cel mai emoționant al serii a fost reprezentat de concertul de muzică clasică a trei viori și un violoncel. Acest eveniment a readus participanților aminte de dimensiunea culturală a Campaniei Salvați Roșia Montană ce cere de mai mulți ani Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO.

Protestele în stradă vor continua până în momentul în care:

– Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege;

– Guvernul va respinge în procedură de urgență prin hotărâre de guvern acordul de mediu;

– Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativa a României pentru UNESCO;

– Cianura va fi interzisă prin lege în activitățile miniere din România;

– Cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși.

Pagina de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage, alături de multiple altele din mediile de socializare, anunță o nouă mobilizare generală pentru data de 15 septembrie. Toți cei ce doresc interzicerea prin lege a folosirii cianurilor în minerit sunt așteptați la manifestările din străzile numeroaselor orașe din țară și străinătate.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole