19 iulie 2024

spot_img

Transparența adevărată este mai prețioasă decât aurul

Transparency International: o coalitie împotriva corupției sau în favoarea ei?

Berlin, Germania 10/02/2014 – Astăzi la ora 13.00, voluntari români și germani ai campaniei Salvați Roșia Montană protestează în fața sediului Transparency International din Berlin. Prin acțiunea de protest voluntarii doresc să atragă atenția asupra unui proiect foarte controversat în care această organizație este implicată în România.

Încă din vara anului trecut guvernul român a început să exercite presiune nelegitimă pentru aprobarea proiectului minier cu cianuri de la Roșia Montană. În această localitate, o companie minieră junior, fără experiență, încearcă să deschidă cea mai mare mină de aur la suprafață din Europa. În ultimii 15 ani, opoziția față de acest proiect a devenit cunoscută internațional și a ajuns cea mai mare mișcare a societății civile din România. Românii în general justifică existența proiectul de la Roșia Montană și susținerea sa de către autorități prin corupția generalizată a clasei politice favorabilă în mod nejustificat companiei miniere. Proiectul, dacă ar fi realizat, ar însemna exproprierea forțată a localnicilor din zona vizată, distrugerea monumentelor unice de patrimoniu, unele datând chiar din antichitate și distrugerea ireversibilă a mediului natural.

Strategia juridică în cadrul căreia s-au atacat în instanță și apoi s-au anulat avize necesare companiei a făcut ca proiectul minier să întâmpine numeroase piedici de ordin legal. Astfel, singura cale eficientă pentru companie de avansare a devenit modificarea legislației. Disponibilitatea și servilismul numeroșilor politicieni din sfera puterii de a modifica legislația, alături de numeroasele campanii de conștientizare a publicului larg privind riscurile și erorile asociate proiectului minier au făcut ca zeci de mii de oameni să protesteze în stradă în toamna anului trecut.

În acest context, Transparency International elaborează alături de guvernul României un proiect de lege extrem de controversat ce ar legifera exproprierea în interesul unei companii private a terenurilor și caselor localnicilor. Deși Transparency International România a recunoscut implicarea în această schemă de avizare a controversatului proiect minier, nici un alt ONG din România, mai ales cele implicate în campania de rezistență nu au fost invitate la dialog. Prin urmare, același proiect legislativ trecut deja fără succes prin parlament de două ori, este acum prezentat ca o nouă inițiativă, aprobată de Tranparency și practic liber de controversă.

Acțiunea de astăzi își propune să evidențieze faptul că proiectul de lege şi amendamentele elaborate de TI vor servi pentru a legitima o ilegalitate mult mai mare, în timp ce politicienii români, care au fost presiuni pentru începerea proiectului minier, vor fi absolviţi de răspundere.

La acțiunea de astăzi activiștii au afişat bannere şi pancarte cu următoarele mesaje:  „Nu transparenței selective”, „TI: Nu-ţi vinde sufletul pentru aur!”, „TI: Stai departe de Roşia Montană!” cerându-i organizaţiei Transparency International de să se discocieze complet de acest proiect de lege toxic.

„Adevărata transparența este mult prea valoroasă pentru a fi sacrificată pentru aur! O sentinţă la moarte hotărâtă în mod transparent nu o face nici mai corectă şi nici morală. În această manieră este însă proiectul de lege elaborat de TI. Este ca o condamnare la moarte pentru Roşia Montană! Suntem aici, astăzi, pentru a transmite un mesaj clar că nu vom accepta acest lucru. TI ar trebui să servească cetățenii și politicienii corupţi”, a declarat Philipp Toebe, activist al campaniei Salvaţi Roşia Montană din Berlin.

***
Pentru mai multe informaţii şi fotografii la rezoluţie mare vă rugăm să ne contactaţi pe email: alburnusmaior@ngo.ro sau direct pe Stephanie Danielle Roth la +49 (0) 15157472625.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole