19 iulie 2024

spot_img

Un baraj din Brazilia s-a spart: cel puțin 15 morți în urma dezastrului de la mina deținută de BHP

Un baraj care s-a spart joi la o mină de fier din sud-estul Braziliei, a ucis cel puțin 15 persoane, a devastat un oraș din apropiere și a produs alunecări de teren.

Patruzeci și cinci de persoane sunt încă dispărute, după dezastrul de la mina Germano din apropierea orașului Mariana, regiunea Minas Gerais, conform declarațiilor presei locale.

Mina este operată de Samarco, un joint-venture între gigantul minier anglo-australian BHP Billiton și compania braziliană Vale.

Andrew Mackenzie, directorul executiv al BHP, a declarat în Melbourne: „Ceea ce s-a întâmplat acolo este încă neclar. În zori, în mod clar vom face mai mult și vă vom oferi detalii.”

Compania va „lua toate măsurile” pentru a asigura siguranța lucrătorilor și a comunităților afectate de dezastru.

Înregistrările video  arată case distruse și noroi care a fost adus pe văi din regiunea muntoasă.

Nu a fost nicio confirmare oficială cu privire la numărul total de morți și dispăruți. Un oficial de la primărie a confirmat însă că zeci de oameni încă lipsesc.

Autoritățile de protecție civilă din Mariana au declarat că au fost evacuate aproximativ 600 de persoane din satul Bento Rodrigues, la aproximativ 7 km sub baraj, sat care a fost inundat în urma accidentului.

Autoritățile au declarat că valul de steril a ajuns și la un alt sat, mai jos, Paracatu de Baixo, și că locuitorii au fost, de asemenea, evacuați. Echipele de salvare au continuat să caute în apele noroioase chiar și după venirea nopții. Unitățile armatei braziliene din apropiere ajută și ele patrulele de căutare și salvare, iar ministrul integrării naționale, Gilberto Occhi, va vizita regiunea vineri, pentru a oferi asistență. Samarco a declarat că nu s-a stabilit încă de ce s-a produs surparea barajului sau care este amploarea dezastrului. BHP Billiton a spus, într-o declarație, că este ” îngrijorată pentru siguranța angajaților și a comunităților locale … Suntem în procesul de obținere a mai multor detalii de la Samarco Mineracao.” Autoritățile au declarat că barajul a fost construit pentru a stoca apă și reziduuri de la operațiunile miniere, un amestec care este, de cele mai multe ori, toxic. Barajul conținea steril, un produs rezidual minier de pilitură de metal, apă și substanțe chimice. Acesta a fost situat în apropiere de râul Gualaxo do Norte, alimentând temerile de potențială contaminare a apei. Compania Samarco a spus, într-o declarație pe site-ul său, că face „toate eforturile pentru a acorda prioritate în îngrijirea persoanelor și reducerea daunelor aduse mediului”. „Nu este posibil în acest moment să confirmăm o cauză”, a adăugat acesta.

___

Articolul în limba engleză îl găsiți aici.

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole