3 decembrie 2023

spot_img

Scurgerea de la mina de aur din Kittilä este gravă

Situația din mina de aur Kittilä este gravă din cauza scurgerilor de steril din iazul de decantare, a declarat Eira Luokkanen, șeful unității de protecție a mediului de la Centrul ELY Laponia.

„Situația este destul de gravă atunci când cazul este așa. Cu toate acestea, nu se compară situația cu cea din Talvivaara”, a mai spus Luokkanen.

In ciuda severității scurgerii, nu există niciun risc acut de colaps al barajului.

„Au fost luate măsuri de îndată ce a fost detectată prima scurgere. Acum, este important să reducem nivelul apei iazului de decantare într-o manieră controlată, astfel încât lucrările de reparații să poate începe”, a adăugat Luokkanen.

Prevenirea prăbușirii barajului se va face prin drenarea excesului de apă. În plus, iazul de stocare al apei va fi folosit cât mai curând posibil, astfel încât apa să poate curge atât în Seurujoki, precum și în iaz.

Scurgerea a fost adusă sub control în 36 de ore. În acest timp, din iaz s-au scurs 350 metri cubi pe oră.

Potrivit companiei, s-a scurs cu proximativ 30% mai multă apă decât s-ar fi calculat inițial. Cu toate acestea, compania afirmă că scurgerea nu a afectat calitatea apei râului din apropiere, Surujoki.

Hannele Pokka, secretarul permanent la Ministerul Mediului a declarat, prin intermediul Twitter că Ministerul monitorizează îndeaproape situația.

Mina de aur Kittilä este condus de Agnico Eagle Finland Oy.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole