16 iunie 2024

spot_img

Un nou dezastru minier: O deversare de cianuri din orașul minier Ridder amenință Siberia

Alertă în Kazahstan după ce o deversare cu cianuri a avut loc la o fabrică și se scurge către Omsk. Mirosul acid provoacă localnicilor dificultăți în respirație pe lungimea a 700 de metri de râu, pe malul Ulbei.

Rezidenții din Omsk, aflați la aproximativ 1100 de km de sursa de poluare au început deja să-și facă stocuri cu apă îmbuteliată, speriați de riscul iminent de poluare – incluzând cianura – care se varsă în Rusia.

Oficialii din Rusia și Kazahstan încearcă să micșoreze amenințarea, mai ales în Omsk, susținând că râul se va curăța singur până va ajunge la orașul siberian.

Însă biologul Sergey Solovyov, din Omsk avertizează: „Este un adevărat dezastru ecologic. Zincul are un impact negativ asupra funcției de reproducere umană, asupra sistemului gastro-intestinal și nervos.”

Ulba este un afluent al râului Irtysh, care curge prin Omsk, un oraș cu 1,15 milioane de oameni.

Kaztai Takeev ecologist șef la fabrică declară: “Nu există niciun acid (în decantare)… nici arsenic. Există doar cianurile… Dar și acestea sunt în norme… mai sunt metale neferoase, în special zinc, plumb, cupru și mangan, puțin peste normă.”

Șeful instalației de tratare a apei din Omsk estimează că apa poluată va ajunge în oraș în data de 2 iunie.

“Râul nostru are o mare capacitate de auto-curățare, astfel că în termen de 100-150 de km se va limpezi” a pretins acesta. “Monitorizăm calitatea apei în fiecare oră, iar probele sunt prelevate în 64 de puncte. Vom face în fiecare zi aproximativ 100 de teste.”

Un alt expert, Dr. Rinat Valitov prognozează: “Aceste substanțe nu vor ajunge în Omsk. Există metale grele însă aceste elemente se vor soluționa rapid pe teritoriul Kazahstanului.”

_____________________

Articolul în original aici.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole