3 decembrie 2023

spot_img

Un oraș din Bulgaria susține prin referendum interzicerea mineritului aurifer

SOFIA (Bulgaria), 12 iunie (SeeNews) – În orașul Trun din vestul Bulgariei votanții prezenți la referendumul local de duminică au respins cu o majoritate covârșitoare planurile de exploatare a aurului din zonă, conform datelor finale de la comisia electorală.

Nu mai puțin de 93% dintre cei care au mers la urne au votat împotriva aprobării de către consiliul local a planurilor de exploatare minieră și de procesare a resurselor minerale pe teritoriul localității, după cum arată rezultatele referendumului publicate pe pagina de internet a comisiei.
Prezența la vot a fost de 59,7%, ceea ce face ca rezultatul referendumului să devină obligatoriu.
Anul trecut un proiect de exploatare a aurului și argintului în regiunea Trun, care includea și amplasamentul unei mine de uraniu închise, a generat proteste în rândul populației locale care se teme că proiectul reprezintă o amenințare pentru mediu și pentru sănătate.

Investitorul, Euromax Services – o filială indirectă a companiei bulgare de exploatare a cuprului Asarel-Medet – intenționează să exploateze aur pe o suprafață de 19 km2.
Euromax Services are în plan să investească în proiect peste 100 de milioane de leva (57,3 milioane USD /51,1 milioane EUR), după cum afirma la acel moment ziarul local Capital Daily.
În februarie președintele Bulgariei Rumen Radev și-a exprimat dreptul de veto împotriva unui act normativ ce ar fi adus modificări discutabile asupra legii concesiunii, care a stârnit opoziția puternică a activiștilor de mediu.

Parlamentul a adoptat acest act normativ cu o majoritate mică, cu doar câteva zile înainte ca Radev să dizolve parlamentul și să solicite alegeri anticipate. Legea prevede abrogarea termenului maxim de 35 de ani pentru contractele de concesiune și acordă dreptul de a iniția o procedură de concesiune miniștrilor din guvern, în mod individual, precum și primarilor.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole