18 aprilie 2024

spot_img

Vrem anchetarea vinovaților pentru poluarea cu steril toxic a Arieșului

Pe 3 aprilie 2017,  a avut loc o nouă deversare de steril de la iazul de decantare Valea Șesii de la mina de cupru Roșia Poieni. Peste 6000 de mc de steril toxic s-au scurs în Arieș, înainte ca deversarea să fie oprită. Accidentul a determinat autoritățile să alerteze populația locală și să interzică consumul de apă din Arieș.

Deosebit de grav este faptul că au fost constatate scurgeri din iaz încă din 2015. Cuprumin și proprietarul exploatării miniere, Ministerul Economiei,  nu au luat nicio măsură pentru prevenirea și remedierea defecțiunilor.

Prin urmare, cerem autorităților transparență totală privind măsurile luate pentru remediere și curățarea zonei, precum și pentru pedepsirea vinovaților. Găsiți mai jos un model de solicitare:

Către
Ministerul Apelor și Pădurilor, Fax: 021-3194609, E-mail: solicitari544@map.gov.ro
Garda Națională de Mediu, Fax: 021-3268971, E-mail: gardamediu@gnm.ro
Prefectura Județului Alba, Fax: 0258-811382, E-mail: prefectura@prefecturaalba.ro

Cerere informații

Subsemnata/ul ………………………………………………, cu domiciliul în ………………………………………………, telefon ………………………………………………, email ………………………………………………, vă solicit, în baza legii 544/2001 următoarele informații privind deversarea de steril toxic de la iazul de decantare Valea Șesii (Roșia Poieni) din data de 3 aprilie 2017:

A. Cauza accidentului ce a condus la poluarea râului Arieș în dimineața zilei de 3 aprilie 2017 și unda de impact a acestuia.
B. Rezultatele analizelor de apă efectuate de Garda de Mediu și analizele DSP și DSV (copie după toate buletinele de analiză din această perioadă)
C. Copie a raportului/ procesului verbal întocmit de Comisia alcătuită prin ordinul Ministerului Apelor și Pădurilor care s-a deplasat la fața locului.
D. Componența Comisiei alcătuite prin ordinul Ministerului Apelor și Pădurilor care s-a deplasat la fața locului.
E. Sancțiunile acordate agentului economic ce a cauzat accidentul.
F. Măsurile dispuse pentru curățarea poluării cauzate de deversare, atât pentru râul Arieș cât și pentru afluenții săi, în acord cu Directiva UE privind deşeurile miniere.

Semnătură:
Data:

Cerere informații



Cronologia deversării grave de steril de la iazul de decantare Valea Șesei/ Roșia Poieni

Luni, 3 aprilie

11: 50 – O sondă inversă a cedat la iazul de decantare Valea Șesei și 6000 de mc de steril toxic au ajuns în Arieș.

Deversarea a fost oprită patru ore mai târziu.

Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Apele Române s-au deplasat la fața locului pentru cercetări.

Zeci de cetățeni s-au mobilizat și au sesizat Garda Națională de Mediu.

Marți, 4 aprilie

Reprezentanţii Cupru Min SA Abrud au numit deversarea drept o “avarie tehnică”.

Cupru Min a recunoscut că a constatat scurgeri de apă încă din 2015, însă Comisia Națională urma să decidă “soluţia optimă în primăvara anului 2017, după dezgheţ”.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat interdicţia consumului de apă din râul Arieş.

Prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai a declarat că societatea Cuprumin ar trebui amendată şi că se studiază posibilitatea unei plângeri penale:

“Este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preş şi nu voi permite sub nicio formă ca viaţa şi sănătatea oamenilor şi a peştilor şi a animalelor să fie pusă în pericol”.

Miercuri, 5 aprilie

Chiar dacă a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare.

Cuprumin recunoaște că este depășită de situație:

”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri. Este o situaţie delicată. Aşteptăm specialişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor administrate de Cupru Min SA.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a anunţat că nu s-a constatat mortalitate piscicolă pe râul Arieş.

”Analiza probelor de apă a indicat un PH al apei de peste 9 unităţi. Conductivitatea apei s-a încadrat în parametri normali. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor la metale grele”.

Joi, 6 aprilie

O comisie de experţi stabilită prin ordin al ministrului Apelor şi Pădurilor a vizitat barajul de la Valea Şesei. Aceasta a decis închiderea galeriei de evacuare prin care a avut loc scurgerea de steril. Termenul de realizare a lucrării ar urma să fie cel mai târziu luna septembrie 2017.

Autoritățile au anunțat că deversarea nu a poluat cu substanţe chimice cursurile de apă din aval, înregistrându-se doar o creştere a turbidităţii, fără mortalitate piscicolă.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole