20 septembrie 2024

spot_img

Otrăvirea Arieșului de Cuprumin, o poveste fără sfârșit

În data de 3 aprilie 2017, peste 6000 de metri cubi de steril încărcat cu metale grele s-au deversat în râul Arieș.

Accidentul a fost produs în urma cedării unei sonde care nu mai fusese întreținută din anul 1988. Compania responsabilă de accident este Cuprumin Abrud SA, companie care exploatează minereu cuprifer la Roșia Poieni, jud. Alba. Acesteia i-a fost reînnoită autorizația de mediu pentru extracţia de cupru, pentru obiectivul minier Roşia Poieni în anul 2014.

Obținerea autorizației de mediu din perioada 2011-2014 a rezultat într-o cercetare penală a DNA și condamanarea fostului director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba Mihaela Dehelean Mih și fostului director Cuprumin Gheorghe Iordache [1]. În același dosar, a fost condamnat la trei ani cu închisoare cu suspendare și expertul de mediu Sergiu Mihuț, unul din autorii studiilor necesare.

Deversarea de steril din 3 aprilie 2017 nu este singulară. Localnicii au sesizat în repetate rânduri scurgeri ale prea-plinului iazului de decantare. În 2004 râul a rămas fără floră și faună. În 2008 milioane de pești morți au plutit trei zile, pentru că firma Cuprumin n-a mai alimentat cu energie pompele care țineau zona la distanță de accidente. În 2011 s-a spart o conductă și o sută de tone de steril s-au scurs în râul Curmătura, la doi kilometri de confluența cu Arieșul. În 2013, s-a mai produs o deversare pe Valea Șesii, fiind declarate patru tone de pește mort [2].

De această dată, defecțiunea care a cauzat scurgerea a vizat o sondă veche, dezafectată din anul 1988. Conducerea Cuprumin a declarat pentru presă că au sesizat problemele la aceasta încă din 2015, dar “comisia națională urma să decidă care este soluția optimă (de remedire n.r.) în primăvara anului 2017, după dezgheț”. Însă, între timp, sonda care ruginise din cauza acidității apei a crăpat. Apele amestecate cu metale grele precum fier, cupru, mangan și cadmiu s-au deversat inițial în Valea Șesii, apoi în Arieș. Concentrațiile pot depăși și de 10 ori valorile normale [3].

Garda de Mediu Alba a clasificat acest accident drept poluare gravă [4] și a avertizat în presa locală că apa nu se poate folosi pentru băut sau igienă personală.

Iazul de decantare de la Valea Șesii a fost construit de Ceaușescu în 1978 pentru a depozita sterilul rezultat din exploatarea minereului de cupru de la mina Roșia Poieni. În prezent mina, aflată încă în exploatare, este administrată de Cuprumin. Iazul este cel mai mare din Europa, are 130 hectare și se întinde peste fostul sat Geamăna, din care a mai rămas doar vârful bisericii. Se estimează că ecologizarea iazului stăvilit de un baraj construit din aroncamente ar costa până la 50 de milioane de euro [4].

Nu vrem ca autoritățile să mușamalizeze un asemenea eveniment! Vă rugăm să transmiteți URGENT către Garda de Mediu – folosind formularul online, sesizarea de mai jos:

SESIZARE

Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă faptul că în perimetrul proiectului minier Roșia Poieni a avut loc o deversare de steril care a ajuns și a poluat râul Arieș. Luni, 3 aprilie 2017, de la ora 12:30 a început deversarea de steril printr-o galerie de la baza barajului.

Aici sunt linkurile cu filmările deversării:

https://www.facebook.com/claudiu.druga/videos/10155289571409917/

si https://www.facebook.com/claudiu.druga/videos/10155289813654917/

Vă solicităm să faceţi verificarea amplasamentului de urgență şi să dispuneţi măsurile prevăzute de lege.

Cu stimă,
Nume:
Data:

Sesizare

Foto credit: Dan Tăuțan
Note:

[1] Fostul director al APM Alba, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în dosarul ”Cupru Min” Citeste mai mult: adev.ro/o6x1tp
[2] 4 tone de pești morți pe râul Arieș: https://www.vice.com/ro/article/patru-tone-de-pesti-morti-in-raul-aries
[3] Poluare accidentală gravă în Apuseni, la iazul de decantare de la Valea Şesei adev.ro/onugu6
[4] Cariera uriaşă de la Roşia Poieni, craterul săpat în munte care se vede din satelit. Anual, de aici se extrag 5.000 de tone de cupru, adev.ro/o0em3x 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole