3 decembrie 2023

spot_img

SUA: Agenția pentru Protecția Mediului face pași decisivi către interzicerea Minei Pebble din Golful Bristol (Alaska)

WASHINGTON POST: Agenția pentru Protecția Mediului a anunțat că va evalua posibilitatea de a bloca definitiv proiectul minier mamut propus în Alaska, marcând astfel o victorie majoră pentru triburile indigenilor din Alaska și organizațiile de mediu, precum și pentru firmele de pescuit care s-au opus deschiderii minei de aur și cupru.

Troll Pebble Art

O firma canadiană, Northern Dynasty Minerals, se străduie șă demareze construcția proiectului Pebble Mine, despre care compania susține că va genera 1.000 de locuri de muncă directe și va genera până la 180 milioane dolari la bugetul de stat. Deschiderea minei ar însemna, de asemenea, deversarea de deșeuri toxice în bazinul hidrografic al golfului Bristol.

Agenția pentru Protecția Mediului invocă autoritatea pe care ”Legea pentru ape curate” i-o conferă pentru a decide dacă acesta ar trebui să interzică definitiv emiterea autorizației pentru mină. Golful Bay este furnizorul a peste jumătate din cantitatea de somon comercializată în lume.

Studii științifice ample ne-a dat motive serioase să credem că mina Pebble ar avea un impact negativ semnificativ și ireversibil asupra bazinul Golfului Bristol„, a spus administratorul Agenției, Gina McCarthy într-o declarație.

Deși anunțul nu înseamnă că administrația Obama a luat o decizie finală, Agenția va întârzia construcția minei cu luni de zile și va îngreuna demersurile de avizare pentru controversatul proiect

Tom Collier, director executiv al Pebble Limited Partnership, a emis o declarație catalogând decizia Agenției ca fiind o „depășire majoră a atribuțiilor”.” Măsurile luate de către Agenție până în prezent au mers în afara practicii normale, au fost părtinitoare în totalitate și au fost influențate în mod nejustificat de către organizațiile de advocacy de mediu”, a spus el.pebble 2

Senatorul Lisa Murkowski a acuzat Agenția de protecția Mediului că emite un „veto preventiv” care ar putea crea un precedent periculos. Michael Conathan, care conduce Center for American Progress – un grup de lucru liberal pentru politică oceanică, a declarat însă că este firesc ca Agenția să ia în considerare această opțiune înainte ca dezvoltatorul să investească resurse suplimentare.

Mai mulți senatori democrați au încurajat administrația să oprească proiectul, pe motiv ar putea afecta locurile de muncă provenite din pescuit în nord-vestul Pacificului. „Astăzi administrația spune ferm că potențialul de exploatare a aurului nu este mai important decât industria de pescuit care se ridică la peste 1.5 miliarde de dolari „, a spus Maria Cantwell, senator.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney a caracterizat decizia ca parte din efortul larg depus de președintele Obama de a proteja terenurile și resursele publice de apă. „Casa Albă susține cu tărie decizia Agenției de Protecția Mediului”, a declarat Carney reporterilor. „Este primul pas în concordanta cu angajamentul președintelui de a proteja mediul curat pentru generațiile viitoare.”

„Este dificil să ne imaginăm o realizare mai importantă decât protejarea Golfului Bristol”, a declarat Chris Wood, președinte al grupului de advocacy Trout Unlimited.

Agenția a emis o evaluare științifică luna trecută care a concluzionat că ”94 de mile de habitat al somonului și până la 5350 de acri de zone umede, iazuri și lacuri”, ar putea fi distruse de amprenta proiectului minier. Mai multe triburi ale nativilor din Alaska practică pescuitul de subzistență în Golf de secole. Jason Metrokin, presedinte al Native Corporation Bristol Bay, a salutat decizia, dar a spus că „Nu există însă un motiv solid încă pentru a declara victoria”.

Sursa: Washington Post

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole