19 iulie 2024

spot_img

Zdrang, zdrang! Editorial / Apusenii Liberi #6

(Lotul Roșia, coadă la DNA)

Proiectul de la Roșia Montană (la fel ca alte proiecte care vizează aurul din Apuseni) s-a născut dintr-un lanț incredibil de minciuni și hoții, în a doua jumătate a anilor 90. Inițiatorii lui nu și-au pus problema să respecte măcar aparențele. Anunțul privind licitația pentru extragerea resturilor de aur și argint din iazul de decantare de la Roșia Montană a fost publicat în ziar la o zi DUPĂ ce ”câștigătorul” fusese deja desemnat. Afacerea a fost listată la bursele canadiene ÎNAINTE ca Gabriel Resources să fi dobândit vreun drept asupra zăcămintelor de aici. Contractul prin care a fost înființată RMGC a fost semnat pe baza unei legi care a fost adoptată de Parlament un an MAI TÂRZIU semnării lui. Și afacerea a continuat la fel cum a început, noi și noi file adăugându-se Dosarului care așteaptă să fie băgat în seamă de procurorii anticorupție.

Cum au fost posibile toate acestea? Pur și simplu din cauza tupeului incredibil al celor implicați și a credinței lor că sunt intangibili. Păi cum să nu aibă o asemenea convingere, când foști (și actuali) șefi ai serviciilor secrete îi acopereau? Când din grupul strategic al părinților afacerii făcea parte inclusiv un înalt ofițer NATO și când erau plătiți pentru a susține proiectul foști consilieri ai președinților americani, fostul șef de cabinet al premierului britanic Tony Blair ori chiar fostul cancelar al Austriei?
Și, totuși… Cu toată acoperirea pe care i-au oferit-o serviciile, Tender a fost condamnat deja, în primă instanță, la peste 11 ani de pușcărie și așteaptă sentința definitivă, care nu e exclus să fie și mai mare. Afacerile lui Timiș dau faliment una după alta prin Africa și rămâne o singură întrebare deschisă: va fi săltat în cele din urmă pentru tunurile de acolo sau pentru cele de aici? Adriean Videanu a deschis lista miniștrilor cianuriști care dau cu subsemnatul în fața procurorilor DNA, fiind urmat de Vosganian, Borbély, Șova. Toni Greblă, unul dintre inițiatorii legii exproprierilor în interes privat, s-a crezut scăpat când s-a văzut numit judecător la Curtea Constituțională. Ei, uite că nu e și deja a făcut cunoștință cu arestul. Și nici susținerea externă nu e chiar așa cum au crezut-o unii. Willem Matzer, ofițerul NATO băgat în combinații cu Tender și Timiș, a căzut de ani buni; oamenii de încredere ai lui Beny Steinmetz, principalul acționar al Gold-ului de acum, sunt arestați de FBI și anchetatorii și procurorii americani sunt doar la un pas de Steinmetz însuși.
Cei enumerați mai sus sunt doar exemple dintr-o listă mult mai lungă de persoanje care s-au crezut de ”neatins”, dar care acum își pregătesc valizele de lemn și pun presiune pe guvernanți… să renoveze pușcăriile. Așadar, mare atenție vă transmit tuturor celor care vă jucați cu focul, fie că sunteți primari, consilieri locali sau județeni, directori și funcționari prin diferite instituții publice: nu vă mai ține nimeni spatele, că nu și-l pot ține nici pe al lor. S-a dus baba cu colacii! Acu se plimbă pe uliță baba cu cătușe.
Zdrang, zdrang! Zdrang, zdrang!

***

Editorial de Mihai Goțiu, publicat în numărul 6 al ziarului Apusenii Liberi.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole