În urmă cu un an, pe 5 noiembrie 2015, barajul iazului de decantare al companiei miniere Samarco s-a rupt, declanșând un torent uriaș de nămol-toxic care a ajuns până în râul Rio Doce. Această catastrofă ar fi putut fi prevenită.
Samarco dam collapse: one year on from Brazil’s worst environmental disaster https://t.co/oSvzGwwsYw #1YearOfMud pic.twitter.com/X7jqghIoP0
— Greenpeace (@Greenpeace) November 5, 2016
– Pe 20 octombrie, 2016, procurorii au pus sub acuzare 21 de persoane, inclusiv directorii companiilor BHP și Vale, pentru omor calificat în cazul accidentului minier produs în Brazilia. Respectivele companii au fost învinuite în total de 12 infracțiuni de mediu.
– Dezastrele care implică proasta gestiune a iazurilor de decantare nu sunt localizate doar la o singură țară. Numai în ultimii ani, au existat o serie extinsă de dezastre la exploatări situate din Canada până în Mexic, iar comunitățile apropiate au și în prezent de suferit.
Cel puțin 19 persoane au murit și aproximativ 700 de persoane au rămas fără adăpost în urma accidentului. Ecosistemele acvatice au fost distruse de valul de poluare, care a ajuns până la Oceanul Atlantic. A rămas în urmă doar un râu poluat, ce va afecta viața localnicilor ani de-a rândul de acum încolo.
Serious #humanrights concerns remain unresolved after #Samarco disaster in #Mariana, #Brazil. UN experts statement: https://t.co/L3xuwFHKJy pic.twitter.com/6SEtcYYMIt
— Léo Heller (@SRWatSan) November 4, 2016
Această catastrofă ar fi putut fi prevenită. Mina de la Samarco e deținută de doi dintre primii cinci operatori minieri din lume – Australia BHP Billiton și Vale Brazilia. Investigațiile interne ale companiilor au arătat că o eroare de proiectare a barajului a făcut ca acesta să cedeze sub presiunea milioanelor de tone de deșeuri contaminate.
Procurorii susțin că directorii companiei au respins cu bună știință remedierea defectelor de proiectare pentru a continua producția. Acesta este și motivul pentru care sunt incriminați atât directorii cât și companiile.