19 iulie 2024

spot_img

Mina Veladero a Barrick Gold a fost închisă în urma unei noi deversări cu cianuri

Autoritățile din provincia San Juan au suspendat activitatea la mina Veladero deținută de Barrick Gold după ce compania a confirmat o nouă deversare cu cianuri pe site-ul său.


Deversare a avut loc pe 8 septembrie, cu doar câteva zile înainte de aniversarea celui mai grav accident minier produs vreodată în Argentina, ce a avut loc tot la mina de aur Veladero. Cu toate acestea, detaliile privind această nouă deversare au fost făcute publice la o săptămână abia după producerea ei.

Harta regiunii argentiniene unde este situată mina de aur VeladeroHarta regiunii argentiniene unde este situată mina de aur Veladero

Potrivit unei declarații emise de companie: „a existat un incident la iazul de decantare cauzat de spargerea unei conducte ce transporta o soluție cu cianură. Conform cercetărilor preliminare, această ruptură s-a produs după ce conducta a fost lovită de o bucată de gheață.” Barrick a dat asigurări că deversarea nu a ajuns la nicio sursă de apă locală și a susținut că nu există „nici o amenințare pentru sănătatea lucrătorilor, comunităților locale sau mediului înconjurător.” Compania minieră canadiană a precizat, de asemenea, că incidentul nu a afectat activitatea minei. Cu toate acestea, guvernatorul provinciei San Juan, Sergio Unac a cerut oprirea exploatării pentru a evalua amploarea scurgerii și a elimina riscul producerii de noi accidente.

Deja vu

Știrile privind noua deversare au dus la proteste în orașul apropiat Jáchal, unde locuitorii și-au amintit cum Barrick a încercat să acopere gravitatea accidentului produs doar cu un an înainte. Compania a admis în cele din urmă că peste 1 milion de litri de soluție cu cianură au ajuns în sistemul hidrografic local.

Cronologia deversării de cianuri la mina Barrick Gold

Asamblea Jáchal No Se Toca a lansat o declarație: „Suntem dezgustați de acest dezastru care se repetă la doar un an după ce diferiți experți au concluzionat ca activitatea minieră de la Veladero a cauzat cel mai mare dezastru de mediu din țara noastră. Este jenant ca această situație se repetă în același loc, la doar un an mai târziu”.

Investigația asupra scurgerii de anul trecut a confirmat faptul că cel puțin trei râuri au fost contaminate, și, de asemenea, a descoperit că alte trei scurgeri ar fi avut loc fără să fie cunoscute publicului. Până în prezent, nouă angajați Barrick au fost trimiși în judecată, dar rezidenții și organizațiile de protecția mediului spun că prejudiciul a fost acoperit de societate doar cu sprijinul primit din partea guvernului provincial.

Faptul că a fost nevoie de șase zile pentru ca anunțul privind deversarea să fie făcut public a sporit scepticismul local. „Credem că avem o bază solidă pentru a fi extrem de sceptici și suspicios cu privire la orice control efectuat la Veladero”, a declarat organizația, care a cerut închiderea definitivă a minei.

Sursa: Argentina Independent

Ce ne desparte de un iaz de decantare de 60 de ha cu cianuri? O frumoasă pădure. Suntem noi ultima generație care vedem pădurile de la Certej?

Susține și tu financiar lupta în instanță pentru pădurile din Certej, pentru o Românie fără cianură.

Mining Watch România

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole