16 iunie 2024

spot_img

Parlamentul UE votează pentru reglementarea importurilor directe de minerale din zonele de conflict

21 Mai 2015, România – Parlamentul European a votat în favoarea reglementării care împiedică comerțul cu minerale din zonele de conflict de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Mineralele din zonele de conflict incluse în noua legislație sunt aurul, cositorul (staniul), tantalul și wolframul. Extracția și comerțul acestor materii prime, în țări precum Republica Democratică Congo sau Columbia, au fost finanțate ilegal de către grupuri armate care încalcă drepturile omului.

conflict minerlas map

„Parlamentul European a transmis un semnal important”, spune Anna Backmann din partea organizației Christliche Initiative Romero (CIR). „Această decizie conduce la mai multă responsabilitate din partea companiilor implicate. Doar acestea pot verifica și urmări dacă mineralele din zonele de conflict sunt utilizate la fabricarea produselor electronice”, adaugă Anna Backmann. „Avem nevoie de transparență și raportare obligatorie de-a lungul întregului lanț de aprovizionare”, spune Michael Reckordt de la PowerShift e.V. Toate acestea sunt în acord cu principiile ONU privind Afacerile și Drepturile Omului, precum și a Standardelor ODCE pentru întreprinderile multinaționale. „Aceste companii nu s-au angajat până în prezent, în mod voluntar, să respecte cerințele minime privind respectarea drepturilor omului,” completează Michael Reckordt.

După votul de ieri din Parlamentul European, Comisia Europeană va trebui să revizuiască normativele în vigoare. CIR și PowerShift cer reglementări eficiente în cadrul campaniei europene „Stop Mad Mining”. Aceste apeluri sunt susținute pe plan internațional de către mai multe organizații ale societății civile, de 140 de episcopi, investitori, companii mici și mijlocii și 44.000 de semnatari ai unei petiții on-line.

Campania “Stop Mad Mining”, compusă din doisprezece organizații europene și una din Salvador, cere reglementări clare în ceea ce privește standardele de mediu și sociale, inclusiv privind drepturile omului, în extracția și comercializarea de materii prime.

Mining Watch România este parte a campaniei europene Stop Mad Mining.

Pentru mai multe informații:

Informații despre votul europarlamentarilor români găsiți aici, aplicând ca filtru “Romania” la Member States.

Mining Watch România, persoană de contact: Roxana Pencea, email: contact@miningwatch.ro/mwatch, www.miningwatch.ro/sitenou

Stop Mad Mining campaign, persoană de contact: Anna Backmann, email: backmann@CI-Romero.de, http://stop-mad-mining.org

Foto credit: Global Witness și Cape Breton Independent

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole